A blog ötlete egy erdélyi leánytól származott, aki Németországban ínyenckedik, amikor meglátogattam gyerekkori, jelenleg Bajorországban élő félig szász, félig magyar barátnőmet, aki amerikai gyömbér-pityóka krémlevessel várt. Ínymesternő blogot írunk hát, s mivel már nincs újat hozó blog a net alatt, úgy döntöttünk, az egyetlen rendszer az lesz, hogy magyarul írjuk, aztán, ha belefér az időnkbe, lefordítjuk néha más nyelvekre is. Ha koppintunk, odabiggyesztjük, kitől. Minden JÓT!

2010. július 26., hétfő

Clafoutis, avagy a legegyszerűbb gyümölcslepény


Az eredeti recept Niki konyhájából származik, Pécsről. Nem ismerem személyesen, de nagyon tetszenek ételfotói és lankadatlan buzgalma, amivel főz, fotóz, dolgozik, kutyát sétáltat, stb. Ilyenkor hosszan merengek azon, hogy az idő egyesekkel mennyire kegyes és milyen nagyon sokmindenre telik belőle.

A próbalepény olyan gyorsan sikerült olyan finomra, hogy még két ráadást eszközöltem belőle, aznapra, a vendégeknek és másnapra, vendégségbe. Aki kóstolta, sütötte tovább. Valószínű azért, mert a világ leggyorsabban elfogyó süteményével álltak szemben.

Szóval begyújtassz a lerbe, kivajazol, lisztezel egy kerek pite formát, de a tortaforma is megteszi (lehet sütőpapírral is próbálkozni, de tapasztalatom szerint túlfolyik mindig rajta és akkor vakarhatod a teflont).

Megmosol két barackot, vagy két marék málnát, vagy két marék ribizlit vagy epret vagy amilyen gyümölcsöd a házban akad (mi a meggyel és az őszibarackkal szerettük a legjobban).

10 deka vajat megolvasztasz, 2,5 deci (kismamáknak: egy cumisüveg) tejet simára kavarsz 3 púpozott kanál liszttel és három kanál cukorral. A vajhoz töltöd és kavargatod. Felversz 3 tojás (mint a rántottát) és ezt is hozzátöltöd, addig melengeted a tüzön, amíg sűrüsödni kezd. Leveszed, beletöltöd a formába (ne ijedj meg, az enyém is pont ilyen hígan lötyög, és nem, nem marad ilyen), rászóród a gyümölcsöt ( ha nagyon leves a gyümölcs, megforgathatod lisztben, akkor nem a tepsi alján köt ki).

Beteszed a lerbe és 45-50 percig sütöd.

Akkor a család öt perc alatt megeszi és kezdheted előlről.

(kép: never-a-dull.blogspot.com)

1 megjegyzés:

  1. azóta már annyit sütöttem, hogy kikövezhetnénk a párizs utcát vele, ha valaha egy is megérte volna az őskőkort. de, mint írtad, egyperces étel, ennyi idő alatt fogyik el. én újabban liszt helyett gyakran teszek korpát vagy puliszkalisztet, vagyis kis lisztet és mellé ezeket.

    VálaszTörlés