A blog ötlete egy erdélyi leánytól származott, aki Németországban ínyenckedik, amikor meglátogattam gyerekkori, jelenleg Bajorországban élő félig szász, félig magyar barátnőmet, aki amerikai gyömbér-pityóka krémlevessel várt. Ínymesternő blogot írunk hát, s mivel már nincs újat hozó blog a net alatt, úgy döntöttünk, az egyetlen rendszer az lesz, hogy magyarul írjuk, aztán, ha belefér az időnkbe, lefordítjuk néha más nyelvekre is. Ha koppintunk, odabiggyesztjük, kitől. Minden JÓT!

2010. október 27., szerda

Quiche, avagy sajtos lepény


Ezt a nagyon finom vacsora, ebéd, uzsonna, vendégvárót Keszeg Anna barátnőmtől tanultam, de az eredeti recept Jamie Oliver könyvéből származik. Azóta nagyon sokszor, szülinapra, babazsúrra, látogatóba vittem. Osztatlan sikert arat. Aránylag kevés hozzávaló szükséges, viszonylag hamar készen van és két perc alatt elfogy.

Tehát:

Tészta:
fél kg liszt
20 dkg zsír (igen, zsírral a legfinomabb, ha nincs otthon, vaj vagy margarin is megteszi)
5 dkg reszelt sajt (száraz, zsíros)
2 tojás
1 kicsi csésze tej ( 100 ml)
só, rozmaring, csombor (fűszerek közül ki mit kedvel, lehetőlef frissen)

Összegyúrod, fél órára a hütőbe teszed. Addig elkészíted a tölteléket.
Töltelék:
olivaolaj
3 kis hagyma felvágva
1 cikk fokhagyma
35 dkg spenót, vagy cékla, vagy gomba (nyersen, vagy fagyasztva)
oregan
só, bors
50 dkg tejföl
15 dkg reszelt sjat
3 tojás
20 dkg sonka
egy marék tökmag, npraforgómag

Megpirítod az olajon a hagymát, hozzá a spenótot, fokhagymát, fűszereket. Felvered a tojást, hozzá a tejfölet, sajtot, felkockázott sonkát.

A tésztát kinyújtod, majd 10 percig sütöd. Kiveszed, rá a spenótot, majd a tojásos masszát. Leszórod a magvakkal. Vissza a lerbe, lassú tűzre. Ne kérjetek tőlem fokokat, mert nekem fapados lerem van és nem tudom. Mikor megpirul a teteje, készen van.

Mellé jó társaság és száraz fehér bor talál.

(kép: christineschweier.ifunnyblog.com)

4 megjegyzés:

  1. No, ki kell próbálni! nekem ez inkábba pizzákat juttatja eszembe, de talán csak a fűszerek miatt. :)
    Én a quiche-hez bolti réteslapot használok (aluat frantuzesc), elősütöm (tetején sütőpapír, benne rizs vagy paszuly, h.ne púposodjon) és a massza alapja: 4 egész tojás, 2 dl tejszín, 1 dl tej. A klasszikus quiche-be sonka és sajt jár, továbbá sok-sok reszelt sajt a tetejére is. A töltelék végtelenségig variálható (csirkemell-kukorica, brokkoli, hal-póréhagyma stb).

    VálaszTörlés
  2. Zsolt ezzel a keressel allitott haza egyszer regen. s en azota se. de hatha most megis. mert mar szetazott a billentyuzet a csorgo nyalamtol.

    VálaszTörlés
  3. No, ezt én is hetek, talán hónapok óta tervezem, de mentségemre legyen, hogy azóta többször is megsütöttem a másik kedvencünket, a fokhagymás-bazsalikomos-olívabogyós focacciát, nagyjából ugyanebből a tésztából, melegen ajánlom mindenkinek, egyszerű és nagyon finom, Bence is szereti:-)!!

    VálaszTörlés
  4. akkor most melegen meghivlak, gyere, kotyvassz velunk :)

    VálaszTörlés